КИА РАЗРАБОТВА ИЗЦЯЛО ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СОУЛ

19 November 2013 10:13

КИА Моторс потвърди, че изяло новата електрическа версия на модела Соул ще се дистрибутира в международната търговска мрежа от втората половина на 2014г. КИА Соул EV е първият електромобил на марката с нулево ниво на вредни емисии, който ще се предлага извън Корея.

‘Новият Соул EV е част от програмата ‘Clean Mobility’ за предоставяне на екологично чист транспорт на клиентите ни по цял свят,’ коментира Thomas Oh, Изпълнителен вице президент и COO, КИА Моторс Корпорейшън.

‘Въпреки че е първият за КИА електромобил с планирана глобална дистрибуция, Соул EV е плод на нашия задълбочен опит в разработването на Ray EV през последните 3 години.”

В унисон със свежия дизайн на представения неотдавна, второ поколение Сoул, Соул EV e съвременен електромобил, насочен към модерните градски потребители. Оборудван с литиево-йонна полимерна батерия (27 kWh) моделът ще осъществява пробег от над 200 км с едно зареждане.

Тестовите прототипи с предно задвижване Соул EV са конструирани на модифицираната версия на 2014 КИА Соул. Моделите са снабдени с 81.4 kW електромотор и въртящ момент от 285 Nm. Моторът предоставя мощност на предните колела посредством безстепенна скоростна кутия.

Благодарение на инстантния въртящ момент, електро-двигателят гарантира забавно управление с бързо ускорение (до 100 км/ч за по-малко от 12 сек.) и максимална скорост от 145 км/ч. Презареждането на батерията отнема около 5 часа от домашната електрическа инсталация (220V или 230V) и около 25 минути при свързване към специална станция за бърз заряд със 100 kW.

Отсъствието на шум от двигателя, в комбинация от специални шумоизолиращи материали, доближава Соул EV до усъвършенстваните нива в премиум автомобилите. Поради безшумното функциониране на модела, в полза на безопасността на пешеходците, Соул EV е оборудван със система VESS (Virtual Engine Sound System), която излъчва предупредителен аудио сигнал при движение на автомобила със скорост над 20 км/ч.   

Серия от ‘маскирани’ прототипи Соул EV в момента са подложени на интензивни изпитания в базите на марката в Корея, Европа и Северна Америка преди старта на производство на модела през 2014г.  

КИА Соул EV е базиран на 2014 Соул, който претърпява значителни подобрения спрямо първо поколение Соул. Промените включват усвояване на изцяло нова платформа (заимствана от последния сийд) с удължено междуосие (2 570 мм), 29% по-устойчива конструкция и обновено окачване за по-комфортно управление и по-добро пътно поведение.

Подобно на 2014 КИА Соул, Соул EV е със забележителна визия и атрактивни екстериорни акценти. Новата външност е инспирирана от концепта Track’ster, запазвайки отсечените линии и квадратна форма на иконата Соул.

Соул EV ще предложи на потребителите допълнителен ‘блясък’ чрез LED дневни светлини, LED стопове и 16” алуминиеви джанти с аеродинамична форма.

Соул EV ще бъде оборудван с уникално табло и централна конзола с 8-инчов дисплей. Подобаващо за еко автомобил, интериорните компоненти и тапицерии ще бъдат изработени от рециклирани материали като Bio Plastic, Bio Foam, Bio Fabric и Bio PET Felt, заедно с органични продукти и разработени наскоро антибактериални материи.  

КИА представя Ray EV на корейския пазар през 2011г. като до момента компанията е доставила автомобили на правителствени организации в страната.  

KIA Motors Corporation (www.kia.com) – производител на автомобили с високо качество – е основана през 1944г. и е най-старият корейски автопроизводител. Като част от Hyundai-Kia Automotive Group, КИА се стреми да се позиционира сред лидерите на световния автомобилен пазар. С 9-те си производствени бази в 5 страни КИА продава повече от 2,7 милион автомобила годишно и поддържа дистрибуторска мрежа в повече от 150 страни. Днес КИА има 47 000 служители и годишни приходи от 42 милиарда долара. Kia Motors е официален спонсор на Australian Tennis Open и официален партньор на FIFА – управителното тяло на FIFA World Cup. Мотото на КИА Моторс Корпорейшън “Силата да изненадваш” – олицетворява целта на марката постоянно да изненадва своите клиенти по цял свят с автомобилни иновации.

« назад